Järjestöjen mobiilisovellukset, osa 1 – Lista olemassa olevista appeista

Aihealue(et):
Avainsana(t):

[Postauksen lopusta löytyy lista suomalaisten järjestöjen mobiilisovelluksista.]

Digitaalisaatio: teknologian kautta tapahtuva toimintatapojen muutos.

Teknologia muuttaa myös järjestöjen toimintaa.

Digitalisaatiota ei pääse karkuun kukaan, eivät edes järjestöt, joiden ydintä on ihmisten kanssa toimiminen. Teknologia muuttaa myös järjestöjen toimintaa.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana ykkösenä on ollut sosiaalinen media. Sen kehityksessä vauhti vain kiihtyy vuosi vuodelta. Verkkosivut ja sosiaalisen median käyttö ovat järjestöille jo itsestäänselvyyksiä, vaikka niiden osaaminen ja hyödyntämisen aste vaihtelevat. Sähköiset jäsenrekisterit ja pitkälti sähköinen taloushallinto ovat peruskauraa sekä liitoissa että monissa pienemmissä järjestöissä. Monet ovat viritelleet sähköisiä kokoustamisen tapoja. Viestintä, kokoustaminen, taloushallinto ja kokoukset ovat kaikki osa digitalisaatiokehitystä.

 

 

Yritysmaailman puolella on viime vuosina ollut voimakas trendi tuoda mobiilisovelluksia eli appeja prosessien tueksi. Niihin ovat panostaneet yritykset, joiden bisnestä on toimiminen yksittäisten ihmisten eli kuluttajien kanssa: S-ryhmä, Hesburger, lentoyhtiöt, VR… Sovellusten avulla kirjataan kanta-asiakkaiden bonukset ja alennukset, välitetään erikoistarjoukset ja korvataan paperitulosteet, kuten sisäänpääsyliput, matkaliput ja huonevaraukset. Appit voivat nopeuttaa asiointia ja tehdä yrityksen ja asiakkaan vuorovaikutuksesta helpompaa.

Digitalisaatiosta voimakkaasti hyötyjä hakevat järjestöt ovat tehneet oman mobiilisovelluksen.

Mobiilisovelluksilla haetaan siis kahtalaista hyötyä: tehokkuutta yritykselle ja parempaa, sujuvampaa ja nopeampaa palvelua asiakkaalle. Monesti tehokkuus kytkeytyy lisääntyneeseen itsepalveluun: asiakas tekee itse appilla sen, minkä aiemmin teki asiakaspalvelija. Vaikka asiakkaalle tulee itse asiassa enemmän tehtävää, asiakas useimmiten kokee itsepalvelun parantavan palvelua. Mobiilisovelluksen kanssa ei tarvitse jonottaa, asioita voi hoitaa milloin vain, saa etsiä rauhassa tarpeelliset tiedot eikä tarvitse puhua kenenkään kanssa, jos itsellä sattuu olemaan huono päivä.

Mobiilisovellusten tarjoaminen asiakkaiden käytettäväksi näyttäisi kuvaavan digitalisaation kehityksen astetta niillä toimialoilla, joilla toimitaan kuluttaja-asiakkaiden kanssa. Saman kehityksen voidaan olettaa pätevän järjestöihinkin. Luultavasti ne järjestöt, jotka hakevat voimakkaasti hyötyjä digitalisaatiosta, ovat tehneet oman appin. Järjestön appilla tarkoitan mobiilisovellusta, joka on tuotettu järjestön tarpeisiin, vaikka sovelluksen onkin varsinaisesti tehnyt yleensä ulkopuolinen taho.

Tein lyhyen ja varsin epätieteellisen pikakatsauksen suomalaisten järjestöjen mobiilisovelluksiin eli applikaatioihin, siis mobiililaitteella käytettäviin, pieniin, itsenäisesti toimiviin ohjelmiin. Lista sovelluksista löytyy tämän postauksen lopusta, ja päätelmiä on luvassa vielä parissa seuraavassakin postauksessa.

Tästä pikatutkimuksesta rajautuivat pois mobiililaitteille optimoidut verkkosivut, vaikka nekin parhaimmillaan ovat käyttökokemukseltaan lähellä itsenäistä sovellusta, sekä PC-ympäristössä toimivat tietokonepelit ja muut tietokoneohjelmistot. Rajasin pois myös muutamia tapauksia, jotka selvästi ovat kansalaistoimintaa mutta eivät suoraan minkään järjestön ylläpitämiä; esimerkiksi Kansainvälinen Ravintolapäivä -verkosto ja sen konseptiin liittyvä appi jäivät pois listalta.

Alla olevat mobiilisovellukset löytyivät näin:

  • Järjestöt ja sosiaalinen media -Facebook-sivun kommentoijilta vastauksena kysymykseeni (Kiitokset kaikille kommentoineille!)
  • hakusanoilla ”järjestö”, ”liitto”, ”yhdistys” ja ”ry” AppStoresta, Google Play -kaupasta ja Microsoft Storesta
  • Googlen hakukoneella tehdyillä hauilla, hakuyhdistelminä edellisten lisäksi sanat ”sovellus”, ”mobiilisovellus”, ”peli” ja ”app”. Tämä täydennys tuotti muutamia lisäosumia, jotka eivät jostain syystä näkyneet sovelluskauppojen omissa hauissa.

Näillä hakusanoilla löytyi 38 kappaletta järjestöjen appeja. Oletan löytäneeni suurimman osan järjestöjen mobiilisovelluksista, sillä hakusanojen muuttaminen ei tuonut enää uusia osumia.

Näistä Applen AppStore (alusta iOS) ja Googlen Play (Android)  olivat suosituimmat alustat. Julkaistuista sovelluksista noin 90% julkaistaan molemmille alustoille. Windows Phonelle julkaistaan noin 30 prosenttia. Lisää analyysiä tulevissa blogauksissa.

 

*

Ja tässä vihdoin se lupaamani lista järjestöjen mobiilisovelluksista. Palaan vielä aiheeseen seuraavissa blogipostauksissa. Niissä kerron tarkemmin sovellusten ominaisuuksista, miten järjestöt voivat parantaa toimintaansa mobiilisovelluksilla ja mitä haasteita mobiilisovellukset järjestöille tuovat.

 

Järjestöjen mobiilisovellukset 

Lista päivitetty 11.11.2016

jarjestojen_mobiilisovellukset_20161111  (LATAA PDF)

 

PS: Puuttuuko järjestösi sovellus listasta? Ilmoita se listaan alareunan yhteydenottolomakkeella tai kommentoimalla Vapaaehtoisesti paras -Facebook-sivulla.