Realismia vai epärealismia?

Aihealue(et):
Avainsana(t):

Tavoitteen täytyy olla realistinen. Jollemme usko, että voimme vaikuttaa tavoitteen saavuttamiseen, on liki mahdotonta pitää yllä motivaatiota.

Viktor Vroomin odotusarvoteorian mukaan ihmiset ovat motivoituneita ponnistelemaan tavoitteita kohti, jos he odottavat vaivannäön tuottavan tuloksia.

 

Teoria kiteytyy VIE -kaavaan, jossa

E, expectancy                   odotusarvo, tuottaako vaivannäkö paremman suoriutumisen

I, instrumentality           tuottaako parempi suoriutuminen palkinnon

V, valence                          onko palkinto sellainen, jota arvostaa

 

Jos emme usko, että kovempi yrittäminen saisi meidät suoriutumaan aiempaa paremmin, emme myöskään ala ponnistella enempää. Suurikaan palkinto ei riitä, jos emme usko, että se on mahdollista saavuttaa.

Iso kysymys kuuluu siis: mikä on realismia ja mikä ei?

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti ihmeellisiä asioita, joita on voitu alun perin pitää täysin epärealistisina. Viidenneksitoista rankattu joukkue voittaakin mestaruuden. Omaksi iloksi Youtubeen tehdyt videot vievät tytön Ellen DeGeneres Show’hun. Sympaattisen pieni firma saa kännykkäpelin breikkaamaan ja kasvaa kahdessa vuodessa miljardin arvoiseksi kultamunaksi, jota ylistetään kaikissa medioissa.

Eihän näitä kukaan voi etukäteen pitää realistisina. Eihän kukaan voi lähteä liikkeelle tuollaisesta ajatuksesta, koska todennäköisesti näin ei tapahdu. Vedonlyöntikerroin on tasolla, joka toisi pienen omaisuuden.

Olemme tässä suhteessa kovin erilaisia. Jopa samankaltaisesta elämäntilanteesta, taloudellisesta pohjasta ja henkisestä kapasiteetista ponnistaen on realismin taso toisilla aivan erilainen kuin toisilla. Toiselle realismia on haaveilla 23 tunnin risteilystä Ruotsin-laivalla, toiselle vuoden irtiotosta kiertämään Etelä-Amerikkaa moottoripyörällä.

Aseta tavoiterima riittävän korkealle

Mikä siis on realismia? Tulisiko tavoiteriman olla aina alhaalla vai pitäisikö yrittää ponnistaa kohti ennätystä? En suosittele epärealismia. Jos olemme vasta piirisarjatasolla, on turha asettaa rimaa maailmanennätykseen. Rima kannattaa asettaa omalle ennätystasollemme. Ehkäpä hyppy onnistuukin ja ponnistamme suoraan valtakunnan tasolle.

Epärealistisella tavoitetasolla on mahdotonta toimia täydellä kapasiteetilla.

Epärealistisella tavoitetasolla on mahdotonta toimia täydellä kapasiteetilla. Säästämme silloin voimiamme. Ehkä saamme sen verran kaivettua itsestämme viitseliäisyyttä, että laitamme muutaman tikun ristiin välttääksemme häpeää, miellyttääksemme jotakuta tai velvollisuudentunnosta. Ihmeellinen tavoitteen reippaasti ylittävä onnistuminen syntyy vain, jos matkaan on uskallettu lähteä täysillä voimilla, kaikkensa tehden.