Tavoitteen asettamisen 4T-malli, osa 1: Mikä tavoitteissa menee yleensä pieleen?

Aihealue(et):
Avainsana(t):

Kaikki tunnustavat, että tavoitteen asettamisesta on hyötyä. Itse asiassa en ole vielä törmännyt kehenkään, joka olisi kyseenalaistanut tämän.

Lee Dyer, Flickr. https://www.flickr.com/photos/lee-yoshi/14449575893
Lee Dyer, Flickr. https://www.flickr.com/photos/lee-yoshi/14449575893

Kuitenkaan ani harvan yksilön tai organisaation toiminta on tavoitteellista. Tunnen paljon superaktiivisia ihmisiä ja supertoimeliaita organisaatioita, mutta todella systemaattisen tavoitteellisia tapaan harvoin, jos koskaan.

Itse asiassa hyvin monella yksilöllä ja organisaatiolla on tavoitteita, mutta ne eivät ole selkiytettyjä, täysin tiedostettuja ja näkyväksi kirjoitettuja. Väitän, että tavoitteiden jalostaminen selkeiksi, ymmärrettäviksi ja näkyviksi auttaa saavuttamaan parempia tuloksia.

Olen viitisen vuotta perehtynyt tavoitteenasettamiseen sekä yksilöiden että organisaatioiden näkökulmasta tutkimalla niin psykologiaa, johtamisteorioita kuin tehokkaita työskentelymenetelmiä. Olen kouluttanut tästä aihepiiristä, konsultoinut organisaatioita sekä tehnyt yhden opinnäytteen aiheesta.

Sen pohjalta minulla on kaksi johtopäätöstä:

  1. Tietoisesti tehty tavoitteenasettaminen luo parempia tuloksia.
  2. Tavoitteenasettamista ei juuri osata.

Yleisimmät virheet tavoitteiden kanssa

  • Ei hahmoteta tehtävien ja tavoitteiden eroa. Kun pitäisi miettiä tavoitteita, lipsutaan miettimään tehtäviä.
  • Sorrutaan ajattelemaan, että tehtävän tekeminen on tavoite. Ollaan siis eräänlaisessa kehäpäätelmässä: tavoite on kaivaa kuoppa ja siitä seuraa tehtävä: kaivetaan kuoppa.
  • Tarkoitusta ei pohdita lainkaan. Tavoite saatetaan asettaa, mutta harva muistaa pohtia perimmäistä syytä, miksi tämä tavoite on tärkeä.
  • Yksi käsite ”tehtävä” kuvaa koko skaalaa viiden minuutin sähköpostin lähetyksestä usean kuukauden intensiiviseen työhön.
  • Eletään siinä luulossa, että tavoitteita on. Pienikin tarkentava kysely musertaa tämän korttitalon.

 

Näiden virheiden pitkällinen tutkiminen sai minut kehittämään tavoitteenasettelun tueksi uuden 4T-mallin. Halusin luoda mallin, joka

  • Helpottaa tavoitteenasettamisen tasojen ymmärtämistä
  • Antaa sopivat sanat erilaisille tasoille sekä
  • On samanaikaisesti sekä helppo ja ymmärrettävä että tehokas.

 

Millaisesta mallista sitten on kyse? No yksinkertaisesta ja helppokäyttöisestä. Esittelen mallin kokonaisuudessaan seuraavassa postauksessa.