Strategia ei ole ratkaisu vaan mahdollisuus

Aihealue(et):
Avainsana(t):

Suunta puuttuu. Tavoitteet puuttuvat. Resursseja ja tekijöitä on liian vähän, uusia jäseniä ei löydy. Kaikki on huonosti. Hei, tehdään strategia, sehän ratkaisee nämä ongelmat!

Strategia ei valitettavasti ole taikaesine
Strategia ei valitettavasti ole taikaesine

Tämä on usein, ehkä jopa useimmiten, strategiatyön alkutilanne järjestöissä. Toivotaan, että strategia olisi taikakalu, joka pystyy muuttamaan toimintaa paremmaksi.

Ei se ole. On hyvä tunnustaa tosiasiat heti alkuun. Strategia ei itsessään ratkaise mitään. Fyysisesti strategia on nippu paperia, aivan kuin talousarvio tai virkistysillan osallistujalista, valkoisia aanelosia, joihin on tulostettu mustetta. Siitä ei löydy mitään magiikkaa tai jumalhiukkasta, vaikka sitä kuinka tutkittaisiin mikroskoopilla.

Strategia voi kuitenkin olla paljon enemmän kuin paperi.

Kolme asiaa ratkaisevat, tuleeko strategiasta elinkelpoinen.

1: Keskustelu
Ensimmäinen elinehto: strategian pohtiminen yhdessä. Miten saadaan käytyä laaja keskustelu hyvässä hengessä? Miten kaikki osalliset osallistuvat? Miten keskustelu käydään ilman linjanvetoja ja idearikkaasti?

2: Sisältö
Hyvän idean tunnistaa siitä, että se herättää tunteen, joka voi olla jopa hieman epämiellyttävä. Voitaisiinko näin tehdä? Muuttuuko jokin, jos teemme näin? Hyvä idea on hyvä idea, vaikka sen esittäisi yksi ihminen.

3: Toiminta
Sanoja on monia: toimeenpano, implementointi, jalkautus, maastoutus, täytäntöönpano, sädetys… Käytettiin mitä termiä vain, todellisuudessa pätevät Robert Kaplanin sanat: jokainen strategia on tasan yhtä vahva kuin sen toteutus. Strategia pitää saada elämään arjessa.

Paljon valmista strategiaa tärkeämpää on, miten se työstetään.

Strategiatyöstä tulee parempaa, kun nämä kolme näkökulmaa otetaan ajattelureppuun heti strategiaprosessin alussa. Paljon valmista strategiaa tärkeämpää on, miten se työstetään. Miten pohdinta tehdään, kuinka keskustellaan, kuinka löydetään uutta ja miten strategia lopulta tehdään eläväksi. Paperi on paperia, elämä on elämää.

Artikkeliin liittyvät ladattavat materiaalit