Vapaaehtoisesti tehty aikahyppy

Aihealue(et):
Avainsana(t):

 

taisteluHaarniskoidut soturit ottavat yhteen miekoin, kilvin, keihäin, kirvein. Seppien vasarat takovat. Jossain kauempana hirnuu hevonen. Telttakylässä nuotion yllä höyryää soppapata. Kuulen kauniin huilun soivan iloisesti. Yhtä iloisesti ilakoivat lapset, joita kiertävä tempuntekijä hauskuuttaa. Linnan muurin vieressä helähtävät jousen jänteet kiidättäen matkaan parven nuolia. Järven selällä lipuu hiljakseen viikinkivene. Kun kerran ollaan markkinoilla, niin käsityöläisiä piisaa, kojujen rivistöt risteilevät ympäri puistoa. Evääksi voi napata niin liekillä paistetun lihavartaan kuin tikun nokkaan pistetyn sokeroidun omenan. Perinteinen kivisahti sammuttaa janon, jos haarniska on nostanut hien pintaan.

Tätä kaikkea on Hämeen keskiaikamarkkinat. Elokuisin Hämeen linnan ympäristössä järjestettävä tapahtuma on kasvanut vajaassa parissa vuosikymmenessä todella näyttäväksi ja vaikuttaa jatkavan kasvuaan vuosi vuodelta niin puitteiltaan kuin kävijämääriltäänkin. Yleisökin osallistuu tunnelman luomiseen: ilahduttavan monen vierailijan, itsenikin, yltä löytyy markkinoilla keskiaikaishenkistä vaatetta.

Mikä ihailtavinta, koko touhu pyörii lähes kokonaan vapaaehtoisten työllä. Pelkästään lipunmyyjiä, oppaita ja järjestyksenvalvojia on melkoinen määrä. Sitten on suuri joukko elävöittäjiä, osa varta vasten tätä tapahtumaa varten valmistautuneita, osa muunkin aikaa vuodesta historiasta ammentavia miekkailun, musiikin tai keskiaikaisen ratsastuksen innokkaita harrastajia. Joukkoon mahtuu myös erikoisempia kiinnostuksen kohteita. Yhtä porukkaa on kiehtonut katapultin, trebuchetin, toiminta. Pelkkä asian tutkiminen ei riittänyt, joten sellainen päätettiin rakentaa. Markkinoilla esiteltävä heittolaite näyttää oikealta ja toimii. Samaa erikoistunutta harrastuneisuutta edustavat viikinkilaivan rakentajat. Kolme vuotta rakennettu alus on huikea taidonnäyte.

sotka

Sotka on harrastajien rakentama, purjehduskelpoinen viikinkilaiva.

Vapaaehtoisiin lukisin myös tapahtuman käsityöläiset, vaikka he tietysti ammattilaisia ovatkin. Aatteen palolla hekin ovat mukana. Kaikkien niiden telttojen, ahjojen, pöytien ja varusteiden roudaaminen paikan päälle ja kokonaisen viikonlopun aikapanostus ei varmasti ole rahankiilto silmissä tehtyä bisnestä.

Ilman vapaaehtoisia ei syntyisi tätä viikonlopun mittaista suurtapahtumaa, aikahyppyä toiselle aikakaudelle toisenlaiseen maailmaan ja miljööseen. Vapaaehtoisväki on innokasta, hymy huulilla he nauttivat tekemisestä ja paikalla olemisesta. He olisivat mukana ja viihtyisivät, vaikka sataisi taivaan täydeltä. Heille ei ole tärkeintä, montako shortseihin tai farkkuihin pukeutunutta lipunmaksajaa on paikalla. Vapaaehtoiset tekevät tapahtumaa itselleen ja muille. Ero on aivan selvä verrattuna moniin kaupallisiin tapahtumiin. Tällaista fiilistä ja sydäntä ei saa rahalla.

Vapaaehtoistoiminnan ydintä on merkityksellisyys.

Vapaaehtoistoiminnan ydintä on merkityksellisyys, kokemus jostain itseään ja omia intressejään laajemmasta. Keskiaikamarkkinoiden tapauksessa se lienee monille yhteisöllisyyden kokemus. Jollekulle se voi olla hyvän tekeminen, tapahtuman tuottaminen muille tai vaikka into vaalia käsityöläisperinteitä. Jokainen määrittelee, tai pikemminkin tuntee, merkityksen omalla kohdallaan.

Tässä merkityksellisyyden vaalimisessa Hämeen keskiaikamarkkinoiden yhteisö on selvästi onnistunut. Vapaaehtoisporukasta huokuva hyvä fiilis takaa sen, että suunta on yhä ylöspäin. Ennakkotietojen mukaan tapahtuma kasvaakin ensi vuonna jo nelipäiväiseksi. Antaa siis miekkojen kalista, vasaroiden takoa, kivien ja nuolien lentää ja huilujen soida yhä isommin tulevina vuosina.