Vapaaehtoisten johtaminen on suunnan näyttämistä -partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm

Aihealue(et):
Avainsana(t):

– Ei ole olemassa muuta johtamista kuin muutosjohtamista, sanoo Suomen partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm. – Johtaja on valittu näyttämään suuntaa, muuten hän ei olisi johtaja vaan säilyttäjä, Anna jatkaa.

Anna Munsterhjelm valittiin äskettäin partiolaisten johtoon myös kaudelle 2017-2018.
Anna Munsterhjelm valittiin äskettäin partiolaisten johtoon myös kaudelle 2017 – 2018.

Vapaaehtoisesti paras -podcastissa Anna Munsterhjelm pohtii johtamista vapaaehtoistoiminnan ympäristössä.  – Vapaaehtoistoiminnassa johtajan tehtävänä on paitsi suunnan näyttäminen, myös motivointi, kannustaminen ja innostaminen, sillä vapaaehtoisia ei voi käskeä. Uudet ajatukset pitää pystyä ”myymään” vapaaehtoisille, jotta ne saavat tukea.

Annan mielestä johtajalla itsellään on oltava kirkas näkemys siitä, mihin ollaan menossa, ja hänen tehtävänsä on saada ihmiset uskomaan siihen. Johtaja myös luo mielikuvaa liikkeestä sekä ulospäin että liikkeen sisälle.

Partiossa johtajuuteen kasvetaan alusta asti vastuun antamisen ja rohkaisun kautta. Tämän hetken kuumin johtajuusoppi vertaisjohtajuus on keksitty partiossa jo 1920-luvulla.

Johtajan onnistuminen tehtävässään on koko järjestön yhteinen asia, Anna muistuttaa. Johtajuutta tukevat ryhmässä toimimisen taidot, muun muassa kyky tukea muita ryhmän jäseniä, jotta nämä onnistuvat omassa tehtävässään.

– Myös johtaja on ryhmän jäsen ja tarvitsee tukea muilta ryhmäläisiltä, partiolaisten puheenjohtaja huomauttaa. – Joku johtaja tarvitsee sparrausta ja haastamista, joku enemmänkin kannustusta, mutta kaikki varmasti hyötyvät avoimesta keskustelusta ja palautteesta.

Kuuntele koko keskustelu partiolaisten puheenjohtajan Anna Munsterhjelmin ja Vapaaehtoisesti paras –valmentaja Petri Toikkasen välillä tästä. Keskustelussa käsitellään muun muassa vapaaehtoisten vertaisjohtajuutta, yhdistyksen toiminnan tarkoituksen ja arvojen merkitystä sekä onnistunutta viestintää.