Varo strategista viettelystä, se kaappaa järjestösi

Aihealue(et):
Avainsana(t):

On kahdenlaisia strategisia mahdollisuuksia. Nämä kaksi sientä näyttävät samanlaisilta. Vain tarkempi tarkastelu paljastaa, kummasta on kyse. Toinen nimittäin on herkullinen taikasieni, toinen myrkyllinen. Toisesta Mario saa supervoimat, toisesta menettää elinvoimaansa. Miten erottaa ne toisistaan?

Kärpässieni on myrkyllinen vaikka voissa paistaisi.
Kärpässieni on myrkyllinen vaikka voissa paistaisi.

Todelliset strategiset mahdollisuudet antavat paljon ja ovat järjestön perustehtävän mukaisia. Ne vievät järjestön kokonaisuutta eteenpäin pitäen kiinni siitä, minkä vuoksi järjestö on perustettu ja mikä sen tehtävä maailmassa on. Näitä mahdollisuuksia strategiatyössä pyritään kuumeisesti etsimään.

Sitten ovat ne toiset, joita kutsun strategisiksi viettelyksiksi. Strategiset viettelykset ovat mahdollisuuksia, jotka antavat paljon kivaa ja mukavaa, hetken helpotusta ja tyydytystä. Niillä on kuitenkin hintansa. Asiat aletaan miettiä viettelysten, ei jäsenten tai perustarkoituksen kautta. Ajan kanssa viettelykset luovat kierteen, joka voi työntää järjestön hallitsemattomaan luisuun alaspäin. Ylöspääsy voi olla tuskaisen kova ponnistus.

Todelliset strategiset mahdollisuudet antavat paljon ja ovat järjestön perustehtävän mukaisia.

Mitä ne viettelykset sitten ovat? Useimmiten viettelys on raha. Jokin toiminnan osa tai jopa koko toiminta riippuu jonkin tyyppisestä rahoituksesta. Se on humalluttavaa toimintaa se. Rahahanasta valuu elähdyttävää nestettä tuoppiin RAY:ltä, EU:lta, kunnalta, liitolta tai koululta. Yhden, kahden tuopin jälkeen maailma näyttää paljon paremmalta paikalta – helpommalta, miten sitä osattiinkaan olla ilman. Tarjoilija – yhdet samanlaiset tänne pöytään!  Useamman tuopin jälkeen järjestö hoippuu vahvassa seilissä, laulaa ylistyslaulua juomanlaskijalleen ja illan pimetessä konttaa tokkuraisesti kadulla. Päässä pyörii ajatus, kuinkas tässä näin kävi.

Puhtaan rahan rinnalla yhtä katalia viettelyksiä ovat niin sanotusti ilmaiset mahdollisuudet: saadaan jotain ”ilmaista” vastinetta yhteistyöstä. Pienimmillään saadaan kerran vuodessa käyttöön kokoustila tai sauna tai painatettua tapahtuman mainokset. Ilmaiset harjoitustilat, ilmaiset kokoontumistilat, ilmainen ilmoituspaikka, ilmainen käyttöoikeus… Isommilla järjestöillä samat viettelykset ovat vähemmän ilmiselviä, sillä ne on puettu virallisen ja tärkeän näköisen hankebyrokratian, verkostoitumisen tai vaikutustyön viittaan.

Strategisia viettelyksiä ovat useimmiten raha ja ”ilmaiset” mahdollisuudet.

Ihmeellisintä näissä ilmaisyhteistyökuvioissa on, että ”ilmainen” ei useinkaan ole ilmaista. Toki talkootyöstä saadaan jotain kiitokseksi. Tuliko kenellekään edes mieleen, että yhdistystoimintaa voisi hyödyttää enemmän talkoopanoksen käyttäminen yhdistyksen perustehtävän mukaiseen toimintaan? Voi sittenkin olla fiksumpaa vuokrata saunatila yhdistyksen omilla rahoilla. Jos ihan kirjanpitäjän logiikalla lasketaan näitä yhteistyökuvioita, todellinen voittaja on lähes aina ”ilmaisen” tarjoaja. Vahva yhteistyökumppani, kuten suuryritys, kyllä osaa laskea ja neuvotella, järjestöt aina eivät. Väistämätön totuus yhteistyössä on vanha viisaus: sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

Kolmas viettelysten laji on henkilöviettelys, viettelys ihmisten tasolla. Puheenjohtajan ja yhteistyökumppanin edushenkilön välinen kiihkeä ilta voi johtaa epäpyhään allianssiin, jonka kova hinta vähennetään toiminnan fokuksesta, perustehtävän toteutumista ja jäsenten luottamuksesta.

Aina ei ole helppo tehtävä erottaa strategisia mahdollisuuksia viettelyksistä. Yrittää kuitenkin pitää. Mahdollisuuksia punnitessa tulee miettiä paitsi käsittelyssä olevaa asiaa, myös toiminnan laajempaa kokonaisuutta ja vaikutuksia pitkällä tähtäimellä. Vastausta kannattaa etsiä ainakin näihin kysymyksiin:

  1. Onko mahdollisuus perustehtävämme mukainen tai sitä tukeva?
  2. Miltä mahdollisuuteen tarttuminen näyttää jäsenten ja potentiaalisten jäsenten näkökulmasta?
  3. Millaista toimintakulttuuria mahdollisuus edistää?
  4. Millaisia epäsuoria vaikutuksia mahdollisuuteen tarttuminen aiheuttaa?
  5. Miten voimme irtautua tästä mahdollisuudesta, jos se osoittautuu epäsuotuisaksi?

Kaikki ei ole sitä miltä aluksi näyttää. Mahdollisuuksiin tarttuminen on viisautta. Vielä suurempaa viisautta on erottaa seasta viettelykset ja sanoa niille jämäkästi EI.