Yhteishenki nostaa

Aihealue(et):
Avainsana(t):

Yhteishenki on syy tulla, syy toimia ja syy jäädä.

Tästä sain hyvän muistutuksen viime lauantaina. Olin kouluttamassa Kauhajoella ratsastusseura Joheka Teamiä. Porukan yhteishengen aisti heti ensi minuuttien aikana. Päivän harjoitusten myötä päätelmä vahvistui tunti tunnilta. Seuran kasvu muutaman hengen porukasta aktiiviseksi ja monipuoliseksi ratsastusseuraksi on yhteishengen tulosta. Johekassa loistava yhteishenki vetää mukaan ihmisiä, jotka eivät itse ratsasta tai eivät ole edes kiinnostuneita hevosista! Se jos mikä kertoo yhteishengen merkityksestä paljon.

Joheka Teamin väkeä

Vapaaehtoistoiminnan ja yhdistystoiminnan akateeminen tutkimus puhuu paljon jaetuista arvoista ja yhteisistä päämääristä. Käytännön tasolla kuitenkin usein helpoin ja kauaskantoisin ratkaisu on satsata yhteishenkeen. Yhteishenki ei ole minkään sattuman tai taikuuden tulosta, vaan ihan ihmisen kokoista ja ymmärrettävää. Jokainen meistä haluaa olla ryhmässä turvassa ja hyväksytty sellaisena kuin on. Haluamme päästä mukaan tekemiseen ja olemaan hyödyksi. Haluamme auttaa ja saada apua tarvittaessa, tietää missä mennään, olla mukana keskusteluissa ja päätöksissä tulevaisuuden suhteen.

Porukoissa, joissa on erinomainen yhteishenki, nämä perusasiat muistetaan. Yhteishenkeen satsataan jatkuvasti kaikessa tekemisessä. Kukaan tuskin yllättyy kuunnellessaan mestaruusjoukkueen valmentajan tai pelaajan haastattelua, että esiin nousee ajatus ”olimme joukkue”. Sitähän se on. Joukkuepelissä on vaikea voittaa, jos ei niin sanotusti pelata samaan maaliin ja samassa tiimissä. Asiat löytävät paikkansa, keinot keksitään, jos yhteishenki toimii. Toisin päin ei onnistu, vaikka kuinka riuhtoisi ja pakottaisi.

Yhteishenki on yksittäisten henkilöiden henkien yhteissumma. Jokainen meistä voi vaikuttaa lopputulokseen omissa ryhmissämme. Jokainen meistä voi tehdä pieniä arkisia tekoja: antaa jeesiä, pyytää apua, sanoa kiitos, keittää kahvit porukalle tapahtuman jälkeen. Pientä, mutta niin suurta merkitystä.